«Якби ти знав, як много важть слово...»

on 24 липня 2011.

Ми вже  п’ятий рік підряд проводимо серед школярів конкурс

декламування  української поезії. Спочатку визначаються кращі  в  школі, потім у повітовому конкурсі, а нині в Сігеті проходить  завершальний, національний етап, - розповідав  голова Союзу  українців  Румунії, депутат румунського парламенту Степан Бочута,  який і запросив представників «Букреку» на свято.

А потім розпочалося  справжнє царювання українського поетичного  слова. З дитячих вуст слова Шевченка, Франка, Лесі Українки,  сучасних поетів з України і Румунії звучали мов гірський струмочок –   або  ніжно й лагідно, або стурбовано, і навіть грізно. Так проходив   національний етап У конкурсу декламування української поезії. Мене   вразило те, що діти, які не завжди мають достатнє україномовне   середовище, вивчили великі поетичні масиви і могли читати   напам’ять  великі поеми, скажімо «Причинна» чи «Катерина» Тараса  Шевченка.Закінчилось свято декламування української поезії нагородженням переможців. Окрім дипломів  за перші-треті місця, до нагород входили і премії – від 120  до 80 лей. Без подарунків не залишився ніхто, дипломи і премії за участь у конкурсі теж були передбачені.Отримали нагороди і вчителі, які підготували дітей до конкурсу.  Голова СУРу, депутат Стефан Бочута в іронічній формі висловив «подяку»  педагогам з українського ліцею в Сігеті, учні яких не були представлені на поетичних змаганнях.

Генеральний консул України в Сучаві  Василь Боєчко, вітаючи українську громаду в Румунії з таким чудовим святом поезії, зробив акцент на важливості цього заходу для збереження рідної мови і культури.  Висловивши подяку вчителям та учням,вручив всім школярам книгу про українські народні ремесла.

А від видавництва «Букрек» нагороди – книгу «Абетка з історії України»   за старання та наполегливість отримали дітки, які на цей раз не стали переможцями, але обов’язково будуть у майбутньому. Видання  «Музичні твори» Володимира Івасюка, «!5 неостанніх з могікан» Надії Бабич, «Крізь  дим осеневих згорань» Тамари Севернюк дісталися у подарунок педагогам , поетам, інспекторам, завдяки яким  розвивається українське шкільництво в Румунії  - Лучії Мигок, Марії Опрішан, Анні Самбор,Юрію Павлішу, Івану Кідещуку. Особливої подяки від видавництва «Букрек» заслуговує людина Мирослав Петрицкий,, голова Союзу Українців Мараморської Філії.

Дарина МАКСИМЕЦЬ,
директор видавничого дому «Букрек»