На «Книжкових контрактах» презентували серію підручників мовами національних меншин

Більше ста найменувань підручників мовами національних меншин вийшли за останні роки у видавництві «Букрек». Серед них книги румунською, угорською, польською, болгарською,гагаузькою, ромською, кримськотатарською та мовою ідиш. Як підкреслили на презентації представники видавництва, більшість з цих видань побачили світ завдяки держ-замовленню освітнього міністерства, а книги безоплатно отримали діти зі шкіл, де навчання ведеться мовами національних меншин.
У презентації взяли участь представники Посольства Румунії в Україні. Тому окремо була представлена серія підручників з румунської мови з 1 по 11 класи. ЇЇ унікальність  в тому, що автором є одна людина – Серафима Криган. Це й забезпечило послідовність і наступність в подачі  навчального матеріалу, його доступність і зрозумілість для дітей.
Співпраця видавництва та автора підручників розпочалася в 1997 році, коли С. Криган принесла до видавничого дому свій перший рукопис.
– У незалежній Україні, – розповідає директор видавництва Дарина Туз-Максимець, – не було румунського букваря для діток, які вивчають рідну румунську мову. «Abecedar» Серафими Криган став першим, написаний, як і має бути, латиницею. До речі, саме «Abecedar» був свого часу подарований українським президентом Леонідом Кравчуком президенту Румунії Іону Ільєску.
Пізніше у «Букреку» побачила світ і презентована сьогодні в Києві серія румуномовних підручників, які були видані за державні кошти. У планах видавництва – створення
електронного інтерактивного підручника для шкіл з румунською мовою навчання.
– Стараємось, щоб наші підручники, – говорить директорка видавничого дому, – були
різноманітними, щоб вони не відставали від життя, щоб в них було якнайменше патріархального, а найбільше були представлені сучасні технології. В цьому секрет такої живучості цього комплекту підручників.
Окрім підручників, «Букрек» також представив книжку для дошкільнят «Читаємо, пишемо малюємо» (автор – С. Криган) та дитячі книжки румунською мовою.

На фото: автор підручників - Серафима Криган, директор видавничого дому "Букрек" – Дарина Туз-Максимець, аташе з культурних питань посольства Румунії в Україні – Іон Навал.