Букреківський «Вінегрет» на книжковому безумстві

Видавничий дім «Букрек» провів на ХVІІІ Форумі видавців у Львові близько 20 презентацій та автограф-сесій своїх авторів. Було представлено шість нових видань і одна книжкова серія.

15 вересня 2011 року у музеї етнографії та художнього промислу «Букрек» явив  читачам збірки віршів Леоніда Талалая «Безпритульна течія».  Книга  розпочинає серію «3000: українська поезія», яка знайомитиме читачів із творами українських поетів, написаними у третьому тисячолітті.

– Ця ідея захопила не тільки мене, а й весь наш Фонд «Україна 3000». Тому ми долучилися до видання першої книги серії – збірки віршів прекрасного поета, лауреата Шевченківської премії, – зізналася голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» пані Катерина Ющенко, яка взяла участь у презентації.

Пані Катерина повідомила, що Фонд «Україна 3000» має намір щороку долучатися до видання одного тому з серії «3000: українська поезія». Які саме твори будуть видані за підтримки Фонду – вирішуватиме спеціально створена експертна рада.

Також перед гостями презентації виступили відомі українські літератори і критики Микола Ільницький, Богдан Смоляк, Василь Клічак, Оксана Івасюк, Мирослав Лазарук, Василь Герасим’юк та інші. Сам Леонід Талалай через погіршення стану здоров’я не зміг бути присутній на презентації; кращі поезії зі збірки «Безпритульна течія» звучали у виконанні його дружини.Презентація поетичної антології «Пастораль річечки», яка теж була видана завдяки Фонду «Україна 3000»,  відбулася у конференцзалі філологічного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка.

Пані Катерина Ющенко подякувала усім літераторам, які своїми натхненними творами привертають увагу до проблем екології.

– Ви подаєте всім людям приклад, показуєте їм, що кожен має долучатися до збереження довкілля, до вирішення екологічних проблем», – підкреслила вона.

Також перед гостями презентації виступили літературознавець та упорядник видання Оксана Івасюк, директор чернівецького видавничого дому «Букрек» Дарина Туз-Максимець, художник Богдан Сорока, який створив ілюстрації до книги, українські письменники і поети, чиї твори увійшли до антології.

– Коли в селі закривали або руйнували церкву, там пересихала річка. Це показує, як міцно пов’язане все у природі, як гостро реагує вода на довколишні зміни, – сказала Оксана Івасюк.
– Шкода, що люди не до кінця усвідомлюють, яка величезна природна сила закладена в воді, в річках.

Київський письменник Олександр Балабко видав у «Букреці» книгу «Київ, Іринінська, Лифарям...», презентація якої викликала на Форумі надзвичайну цікавість читачів. За автографами до автора підходили і підходили  покупці, дякуючи йому за відкриті незнайомі сторінки життя митця.

На стенді видавництва «Букрек» відбулися презентації книги-володаря «Гран-прі 2010» «З української старовини», антології «Байки буковинські», книги Валентина Ткача «Так говорив вуйко Дезьо», Василя Шкургана «Ади жию», Василя Місевича «Солодкий присмак лободи», Ярослава Паладія «Абетка з історії України» та багатьох інших видань.

Найкраще продавались на Форумі видані у «Букреці»  словники, навчальна література, українські народні казки.

– Видавництво «Букрек» представило на Форумі літературу різних напрямків – від поетичних збірок, прози, документалістики, казок – до «Буковинської кухні», «Гуцульської вишивки» – до підручників і словників, – зауважила директор видавництва «Букрек» Туз-Максимець. – Але судячи з того, що наш стенд ніколи не був без читачів, такий «вінегрет» припав до смаку книжковим гурманам.  А саме такі відвідують львівське книжкове безумство.

Ольга Бризицька
Чернівці-Львів-Чернівці