Читаймо і смакуймо разом з «Неймовірною смакотою…» Олексія Кононенка

В Чернівецькій обласній бібліотеці для дітей склалася гарна традиція – презентувати та популяризувати нові дитячі книги  українських письменників. Вже відбулися прем'єри дитячих книг та заочне знайомство малих буковинчиків з такими авторами: сумською письменницею Анною Коршуновою та письменником з Рівного – Миколою Кривим.

Продовжилось знайомство читачів Буковини – прем’єрою книги Олексія Кононенка "Неймовірна смакота від розумного кота", яка вийшла друком у 2014 році в м. Чернівці у видавничому домі "Букрек"(генеральний директор – Максимець Дарина Степанівна).

На презентацію завітали діти з пришкільного табору "Школяр" гімназії № 2 (керівники: Панченко Н. Ю., Моздір О. М., Нагнійчук Т. О., Мафтейчук М. С., Довбуш А. Л.). Учні 3-Б класу гімназії під чуйним керівництвом класовода А. Л. Довбуш підготували для глядачів поетичний сюрприз: розіграли вірші. Головним декламатором був герой книги О. Кононенка – кіт Муркіт.

Олексій Анатолійович Кононенко – український поет, письменник, журналіст, автор відомих українських пісень, сценарист і режисер культурно-мистецьких заходів, заслужений діяч мистецтв України, лауреат Всеукраїнської літературної премії імені Івана Огієнка та літературної премії імені Євгена Маланюка, член Національної спілки письменниківУкраїни,директор департаменту видавничої справи і преси Держкомтелерадіо України.Народився автор  23 серпня 1957 року в  селі Роздолля Компаніївського району, Кіровоградської області.

Він є автором понад 40 книг, 200 пісень, 300 публікацій у пресі. Найвідоміші книги: «Абетка» (1990–1998), «Лічилка» (1997), «Слухай подих давнини» (1997), «Духи природи. Хатні та дворові» (1997), «Духи природи. Лісові та польові» (1997), «Духи природи. Водяні та болотяні» (1998), «Абетка юного болільника» (1998), «Ритуали, обряди, звичаї» (1998),«Барабашка і всі інші» та ін.

Візиткою пана Олексія, з його слів, є пісня «Доня, моя донечка», яку співає Микола Свидюк. Хоча є чимало пісень, які люди знають: «Чорна кава» у виконанні Олега Павлишина, «Отаман Карпат» у виконанні Івана Поповичата інші.


Читачі дитячої бібліотеки  здійснили мультимедійну подорож "Сторінками книги "Неймовірна смакота від розумного кота" О. Кононенка". На екрані проектувалися яскраві  та чудові ілюстрації до книги, створені братом Олексія Анатолійовича - Віктором Кононенком.

Віктор Анатолійович Кононенко – художник-графік, член Національної спілки художників України. Мав багато виставок, зокрема в США, Угорщині, Болгарії. Активно працює як книжковий ілюстратор: має понад півсотні оформлених книжок різних авторів. У Віктора і Олексія Кононенків вийшла спільна поетична збірка.

В книзі «Неймовірна смакота від розумного кота» письменник розповідає хлопчикам і дівчаткам про вергуни, балабушки, калиту та інші смачні страви, які готували наші предки.  Заввідділом обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів Маринчук Віра Іллівна розіграла дійство "Калита" і провела конкурс "Найкращий вареник". Діти із задоволенням ліпили вареники з тіста, всі конкурсанти отримали солодкий приз – пончики.Пан Олексій  майже до кожної страви склав прислів'я, приказки та написав вірші. До книги входять обрядові та буденні страви, добрі поради та кулінарний словничок, які стануть у нагоді майбутнім господиням.


Буковинчиків та гостей на презентації частували стравами з книги.

Гортаючи сторінки «Неймовірної смакоти…» та помандрувавши віртуально незвичайною книгою братів Кононенків, буковинські читай лики ознайомилися з українськими стародавніми звичаями, побачили гарні малюнки, прочитали чудові вірші, ознайомилися з рецептами страв, які готували їх ровесники. Книга Кононенків знайшла своїх фанів і в буковинському краї, і надзвичайно припала до душі і малечі, і батькам.

Читайте, готуйте і смакуйте разом з «Неймовірною смакотою від розумного кота»!

Тетяна Дудчак, головний бібліотекар

Чернівецької обласної бібліотеки для дітей