Ювілей Коцюбинського відзначено новим виданням

На Форумі видавців у Львові неабиякий інтерес у читачів викликала видана “Букреком” до 150-річчя від дня народження Михайла Коцюбинського нова есеїстична повість Олександра Балабка “Рай і Пекло Коцюбинського”, присвячена сповненим радощів і драм останнім рокам життя письменника, пов’язаним із італійським островом Капрі, літературною Меккою початку ХХ століття. Вирвавшись із провінційного Чернігова, де його майже ніхто не знав, як письменника, Коцюбинський знайомиться на Капрі з колегами з інших країн, віднаходить можливості для утвердження українського слова у світі. Перебування на острові приносить йому райську насолоду (чарівна, цілюща для тоді вже тяжко хворого письменника природа, перспективи самореалізації) і водночас пекельні муки. Він мало не загинув, обпечений лавою Везувію, який на той час вибухав. До того ж тут роз’ятрюється невиліковна рана, - кохання до співробітниці статистичного бюро в Чернігові Олександри Аплаксіної, якій письменник надсилає з Капрі зворушливі листи і почувається винним перед дружиною Вірою.

Тож  балансування між пеклом та раєм і стало стрижнем повісті  Олександра Балабка. Він з фото- і відеокамерами пройшов на острові Капрі усіма стежками Коцюбинського, познайомився там із місцевими мешканцями, серед яких чимало і заробітчанок з України. Саме вони допомагали авторові збирати матеріал для повісті.  Їм, на жаль, сучасним нащадкам героїв повісті Коцюбинського «Дорогою ціною», Олександр Балабко присвятив цілий розділ. А також вірші «Острів Капрі» та «Лист до дружини», покладені на музику.  Михайло Коцюбинський називав Капрі «земним раєм». Він постає у його трьох новелах “Сон”, “Хвала життю” і “На острові”, які також вміщено в цій книжці…

Бесіди письменника з читачами на Форумі відбувалися і біля стенду видань “Букреку” у Палаці мистецтв, і в кулуарах. Кульмінацією цього представлення нової книжки стала майже двогодинна творча зустріч львів’ян і гостей Форуму з Олександром Балабком у Національній науковій бібліотеці імені В. Стефаника. Вступне слово на презентації мала директор видавництва “Букрек” Дарина Туз-Максимець, -  розповіла про творчий шлях прозаїка, поета, публіциста, який 2011 року вже видав у “Букреку” книжку “Київ, Іринінська, Лифарям. Повість за листами митця”. Виступу автора передувало слайд-шоу із його знімками, зробленими на Капрі,  та документальними, якими було ілюстроване це подарункове видання, у супроводі запису пісні “Острів Капрі” на слова Олександра Балабка (композитор Олександр Швидкий, виконує заслужена артистка України Каріна Карасьова). Текст цієї пісні, присвяченій Коцюбинському, вміщено на початку книжки.

Далі виступили автор передмови до неї, доктор філологічних наук, професор Києво-Могилянської академії Володимир Панченко, відома поетеса і прозаїк із Києва Людмила Таран, а також студент-третьокурсник, один із наймолодших членів Національної Спілки письменників України, талановитий прозаїк Микита Григоров, який навчався донедавна в Донецькому університеті, а цієї осені перевівся до Київського національного імені Тараса Шевченка. Він, а також студенти , - поет із Полтави Олександр Пушко і прозаїк з Тернопільщини Роман Чихарівський (презентація його роману теж відбулася на Форумі), які були присутніми у залі бібліотеки, - вихованці Олександра Балабка у Малій академії наук, де письменник очолює журі секції “Літературна творчість”.

Олександ Балабко читав уривки з повісті й нові вірші, а наприкінці зустрічі присутнім було запропоновано недавно знятий телеканалом УТР  фільм із циклу “Знамениті українці” “Серж Лифар”, де автор сценарію і ведучий Олександр Балабко і де “головною дійовою особою” стала його видана “Букреком” книжка “Київ, Іринінська, Лифарям”, тобто її телевізійна версія.