КНИГИ З БУКОВИНИ ПІЗНАЄ ФРАНЦІЯ

 

21 по 24 березня 2014 року відбудеться   книжковий салон в Парижі.  Вже не вперше завдяки фонду «Відкрий Україну» на цій міжнародній імпрезі буде представлено українську  літературу. Серед учасників книжкової  виставки  − і видавництво «Букрек» із Чернівців.

У цей надзвичайно тривожний  час ми хочемо представити  наші нові книги, щоб показати: Буковина  має чим збагачувати культурну мапу Європи, − каже директор видавництва «Букрек» Дарина Максимець. −  Найперше, ми запропонуємо відвідувачам виставки подарункового формату широко ілюстровану книгу українською і французькою мовами  «З української старовини», антологію майданівських віршів «Небесна сотня» , календар, приурочений 200-річчю Тараса Шевченка, книгу музичних творів на поезію Кобзаря «Пісенна  Шевченкіана», українсько-румунський «Кобзар», «Цікаві оповідки з щоденника Шевченка», чимало дитячих видань, серед яких «Неймовірна смакота від розумного кота» Олексія Кононенка.

Гості салону ознайомляться також із зібранням з сорока томів «Українські народні казки», яке об’єднало понад 8000 казок різних регіонів України. «Букрек» подає цю серію як фольклорний феномен, що зникає і тому потребує статусу нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Крім презентації  на виставці, видавництво планує подарувати книги Посольству України в Франції,  бібліотеці Симона Петлюри та школі  для дітей української діаспори.

Книга «З української старовини» – справжня енциклопедія козацького життя. Вперше вона  побачила світ у 1900 році у Санкт-Петербурзі французькою і російською мовами.

Більш, як через 100 років це раритетне видання завдяки упоряднику Петру Житарю та видавництву «Букрек» у новому вигляді  прийшло до українського читача і відкрило ще одну героїчну сторінку історії країни, назва якій «Україна». Подвиги козаків повторило на київському Майдані  молоде покоління, змушене й у третьому тисячолітті виборювати волю.

Відновлюючи видання цієї книги французькою мовою, ми висловлюємо свою вдячність сучасній Європі за підтримку України в нелегкий час випробувань.

До антології «Небесна сотня», впорядкованої  Лесею Воронюк, ввійшли вірші понад двохсот сучасних українських письменників та непрофесійних авторів про революційну боротьбу українців протягом листопада 2013 − лютого 2014 років проти тиранічної влади. Втім, не так проти влади, як за своє майбутнє. Ця антологія є першою і відразу ж вдалою спробою зібрати, упорядкувати та зберегти майданівські вірші, написані українською, російською і навіть білоруською мовами. Літературну та історичну цінність цієї книги без перебільшення можна прирівняти до антології Юрія Лавриненка «Розстріляне відродження», адже якщо б у 30-ті роки минулого століття доробки українських сподвижників-письменників не були зібрані в один збірник, існувала величезна загроза тому, що більшість творів були б втрачені. Безперечно, антологія «Небесна сотня» претендує на високе звання «народна книга».