Ольга Кобилянська в Бухаресті

До 150-річчя з дня народження Ольги Кобилянської  Посольство України в Румунії, Союз українців Румунії  провели чимало заходів. Видавництво «Букрек» було присутнє на них з своєю «Кобилянською». Вона надзвичайно потужна, адже йдеться про  шість книг, які були видані до ювілею письменниці :  «Огрівай, сонце...» , «Царівна» , «На вечірньому прузі»,  «Апостол черні», «Ольга Кобилянська. Твори в 10 томах. Т.1», «Ольга Кобилянська. Твори в 10 томах. Т.2».

Спершу  їх представлення відбулося у приміщенні Союзу українців Румунії, де проходили заходи, організовані головою Бухарестської філії СУРу, старшим радником Міністерства культури Румунії Ярославою Колотило.


-         Я знаю, що ім’я цієї авторки вам, українцям в Румунії,  дуже дороге, - зазначила під час презентації директор видавничого дому «Букрек» Дарина Максимець. - Ольга Кобилянська народилася і стала письменницею на румунській землі, тому своє турне з представлення  проекту  її 10-томного видання ми розпочинаємо саме звідси. Це буде найповніший на даний час і найбільш вивірений, без ідеологічних купюр багатотомник. Так потужно твори Ольги Кобилянської  ще не видавалися. Видання першого і другого томів стало можливим завдяки фінансовій підтримці Чернівецької облдержадміністрації та Чернівецької обласної ради.

З виходом  у світ нового багатотомника творів Ольги Кобилянської присутніх привітав Надзвичайний і Повноважний Посланник України Теофіл Рендюк , зауваживши, що популяризація творчості українських класиків за кордоном є одним з найважливіших кроків культурного співробітництва.

Потім видавничий дім «Букрек» провів  презентацію десятитомника Ольги Кобилянської на одній з найбільших у Європі книжковій виставці «Гаудеамус», яка в ті дні проходила  в Бухаресті.

Інтерес до письменниці тут був значним  з огляду на те, що румунський читач хотів знати, хто така Ольга Кобилянська, які твори написала,чи є її видання іншими мовами. І туту «Букрек» зміг задовольнити ці запити, бо представив на виставці створену драматургом Василем Довгим за мотивами твору Ольги Кобилянської  п’єсу «Царівна», яку переклав румунською мовою Іван Кідещук. Її постановку за фінансового сприяння СУРу здійснив Ботошанський драматичний театр ім. Міхая Емінеску. Ввечері вистава з величезним успіхом йшла на бухарестській сцені.