Презентували 1-ий том Ольги Кобилянської

До 150-річчя з дня народження Ольги Кобилянської Презентація 10-томного проекту творів Ольги Кобилянської  відбулася в Чернівецькій облдержадміністрації.

«Найвдячніше пошанування письменника – популяризація його творчості, і відрадно, що напередодні вагомої події у культурно-мистецькому житті нашого краю і держави – 150-річчя від дня народження класика української літератури Ольги Кобилянської – ми презентуємо перший том найбільш повного зібрання творів письменниці», - відзначив у своєму вступному слові перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Галиць.

На презентації першого тому багатотомника О.Кобилянської виступили Володимир Антофійчук - редактор видання, доктор філологічних наук,    професор, завідувач кафедри української літератури Чернівецького національного університету  ім.Ю.Федьковича, Світлана Кирилюк - автор переднього слова, одна з упорядників видання, доцент кафедри української літератури Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича, Володимир Вознюк – один з упорядників, завідувач  літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської, заслужений працівник культури України, член Національної спілки письменників України., Дарина Максимець - директор видавництва «Букрек», заслужений журналіст України.

Виступаючи на представлені першого тому, директор видавничого дому «Букрек» Дарина Максимець привідкрила завісу появи цієї знаменної для України книги.


-          Більше десяти років намагалися знайти фінансування на багатотомник творів Ольги Кобилянської у держави чи різноманітних фондів. І лише тепер, напередодні ювілею, ця спроба увінчалася успіхом. Завдяки фінансовій підтримці Чернівецької обласної адміністрації та Чернівецької обласної ради  і коштам «Букреку» побачив світ перший том із десятитомного проекту.

Крім обласної влади, нас не підтримали жодна інстанція чи фонд, куди ми зверталися.Переконані, що видання матиме успіх. По-перше,  читач уже є спраглий Кобилянської, адже найповніше її твори не видавались понад 50 років. По­-друге, видання здійснено спільно з кафедрою української літератури Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича та Чернівецьким обласним меморіальним музеєм Ольги Кобилянської.  Завдяки зусиллям кафедри і, зокрема Світлани Кирилюк та Володимира Антофійчука   видання вийшло на високому науковому рівні. Цими двома вченими зроблено колосальну неоплачену, зазначу, роботу по вивіряню текстів за автографами, першодруками та іншими авторитетними прижиттєвими публікаціями.  Завдяки їм українське і світове літературознавство отримає  Кобилянську найвищого ґатунку.

Хочу подякувати всім, хто працював над книгою. І насамперед за любов, з якою це робилось. Старалися  науковці,  видавничий колектив.  І це дало непоганий синергетичний ефект. Художнє оформлення здійснили відомий художник Іван Балан та дизайнер «Букреку» Ігор Стусик. Редагувала книгу Мирослава Токарюк.

Зроблено лише перший крок із десяти. Він дався укладачам і нам нелегко. Працю, яку роблять цілі дослідницькі колективи роками, без коштів і в стислі терміни зробили двоє подвижників.  Хотілось би, щоб цих  безкоштовних подвигів було менше, а була розмірена творча і пошукова діяльність по відкриттю світові нашої літературної перлини  - Ольги Кобилянської.

21 листопада 2013 року книга «Ольга Кобилянська. Твори. Том 1» буде презентована в Бухаресті на семінарі, присвяченому Ользі Кобилянській.