Веселі байки для малої дітлашні

Щороку 23 квітня 190 країн світу відзначають Всесвітній день книги й авторського права.  Традиція святкування Дня книжки запроваджена і в Україні. З нагоди цього свята в Чернівецькій обласній бібліотеці для дітей відбулася презентація дитячої книги «Веселі байки», автором якої є кандидат історичних наук, доцент кафедри соціології філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича Оксана Степанівна Гнатчук. Оксана Гнатчук є автором більше 60 наукових праць, серед яких статті про жіночий рух на Буковині, монографій, навчальних програм з історії України, політології, навчально-методичних посібників з історії України, культурології для студентів І курсу вищих медичних навчальних закладів освіти І-ІІ та ІІІ-ІV рівнів акредитації, що затверджені Центральним методичним кабінетом міністерства охорони здоров’я України та міністерства освіти і науки України.

Але особливе місце серед всіх цих наукових праць посіли дитячі книжки. Першими ластівками стали три збірки байок для дітей: «Мрії збуваються», «Лісові вибори», «Мурашиний мегаполіс». Вони були представлені на книжковій виставці «Смішні байки для веселої дітлашні». В 2012 році вийшла нова дитяча книга пані Оксани, до якої ввійшли всі байки нашої авторки – «Веселі байки». Ця книга стала окрасою творчого доробку Оксани Степанівни. Присутні на заході із задоволеннями здійснили мультимедійну мандрівку дивовижним світом книжок О. С. Гнатчук та помандрували сторінками збірки «Веселі байки».

Привітати авторку з народженням нової книги до бібліотеки завітали учні школи № 30, учасники театрально-фольклорного гуртка «Водограй» керівник - Луник Іванна Іванівна. Діти підготували виставу за байками презентованої книжки.

Гості заходу були в захваті від виступу двох юних артисток, які декламували байки О. Гнатчук: чотирирічної Яни Шутак та учениці ЗОШ № 41 Насті Маковійчук. Дівчата підготували байки «Киця Мура» і «Мишки-«чужоземки»».

Неможливо собі уявити дитячу книгу без малюнків. Ілюстрації «Веселих байок» дуже яскраві. Вони влучно доповнюють кожен вірш. Над художнім оформленням та дизайном книги працювала талановита художниця-ілюстратор Раїса Леонідівна Рязанова, яка була присутня на святі.

Раїса Леонідівна розповіла про давню співпрацю з пані Оксаною , як народжувались ілюстрації до кожного твору.

Привітала письменницю і Максимець Дарина Степанівна  - директор  видавничого дому «Букрек», в якому побачила світ книга «Веселі байки».

Під кінець зустрічі присутні мали змогу насолодитись талановитим авторським виконанням байок.

Оксана Степанівна подарувала дитячій  бібліотеці свою нову книгу з авторським підписом.

Дудчак Т. О., головний бібліотекар

Чернівецької обласної бібліотеки для дітей