На "Книжкових контрактах" презентували "Українські народні казки" - книгу-претендента на об'єкт спадщини ЮНЕСКО

На міжнародній виставці «Книжкові контракти»,організатором якої є Держкомтелерадіо України, відбулася презентація 40-томного видання «Українські народні казки» - претендента на об’єкт нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Серія книжок побачила світ у видавництві «Букрек». Її упорядником став етнограф та історик Микола Зінчук, котрий збирав народну творчість з усієї України, починаючи з 1970–х.

Автор прагнув максимально наблизити мову казок до літературної. Щоправда, найхарактерніші діалектизми та синтаксичні конструкції збережено і розтлумачено у словнику наприкінці кожного тому.

За словами директорки видавництва «Букрек» Дарини Максимець, видання налічує більше 20 тисяч казок з Галичини, Наддніпрянщини, Закарпаття, Поділля, Буковини тощо. Саме цю працю планується подати в якості претендента на об’єкт нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

«Сьогодні ми робимо перші кроки до здійснення цього задуму – готуємо документи. Нам допомагає в цьому Чернівецький національний університет, який уже отримав звання об’єкта матеріальної спадщини ЮНЕСКО. Також необхідно перекласти ці книги англійською мовою, - зазначила видавець. – Наразі ми отримали пропозицію допомоги від Дрогобицького педагогічного університету. Оскільки фінансування на подібну роботу практично немає, переклад декількох томів із серії «Українські народні казки» здійснять студенти цього закладу».

Дарина Максимець також наголосила: зібрані Миколою Зінчуком казки – це духовна спадщина українського народу, яка має бути відома і в Україні, і за кордоном.